Zanka startede som 3-årig med at spille fodbold i B93, da hans ældre venner tog ham med til træning. Derfra har fodbold altid været en stor del af hans liv, hvor han har spillet i flere forskellige store ligaer.
Da han var 16 år gammel skiftede han Østerbroklubben ud med grønsværen hos FC København, og derefter kom han til storklubben PSV i Holland. Senere bød karrieren også på engelsk topfodbold i Premier League hos Huddersfield Town.
Fodbold har altid været en stor del af hans liv, men Zanka fortæller, at der for ham også har været andet end fodbold. Han gennemførte en gymnasial uddannelse under opstarten af sin professionelle karriere, samt prioriterede tid med venner og familie, da det altid har været vigtigt for ham.
”Det er vigtigt at have en god base, så når jeg har det godt, så spiller jeg også godt…. Hvis det ene ben på taburetten ikke fungerer, så har jeg de andre at støtte mig til” – Zanka.
Zanka voksede op på ydre Østerbro, hvor han boede sammen med sin far, mor og søster. Hans mor og far havde forskellige tilgange til, hvordan Zanka skulle opdrages i sporten, som på forskellig vis har ‘præget’ ham.
“Min far var meget anderledes til at opdrage børn end min mor og der var mange forskellige ideer om, hvordan børn skulle støttes i sporten. Jeg var lidt pylret – mors dreng – og han var mere kritisk end min mor – det har sat et aftryk i mig og givet mig en vis hårdhed” – Zanka.
Da Zanka var 12 år gammel døde hans far og det var en svær tid for ham. Det udviklede en vis form for hårdhed, som gjorde det svært for ham at tage andres hverdagsproblemer alvorligt.
“Det har haft en negativ effekt på mit sociale liv, at jeg ikke har kunne tage folks hverdagsproblemer seriøst” – Zanka.
Miljøet i fodboldklubben B93 har været afgørende for ham, her følte han, at han var sammen med sine bedste venner.
”Det sociale var virkelige vigtigt… der var en rigtig god social omgang mellem spillere og trænere.. og som gjorde, at jeg ikke følte, at jeg gik glip af noget” – Zanka.
Der var gode værdier i klubben, der skabte et godt socialt miljø mellem spillere og trænere, men samtidigt en stigende elitær tilgang op gennem årene.
Det er hårdt at skulle præstere gang på gang i et miljø, hvor det forventes, at du ikke laver fejl. Her fortæller Zanka, at selvtillid er vigtig for ham. Med alderen har han lært, hvordan han kommer ind i sin “mentale zone”, så han lettere kan præstere i kampene. Når det ikke helt fungerer på banen, sætter han stor pris på venner og familie, der støtter ham uden for banen. De giver ham selvtilliden, når han har svært ved at finde den på banen.
”Min mor har altid sagt, at jeg bare kunne stoppe, hvis jeg ikke ville det mere og det var da jeg havde henholdsvis kontrakt i FCK og PSV… Det har været rart, at der altid har været opbakning hjemmefra og jeg stadig var sønnen, Mathias” – Zanka.
Er du nysgerrig på, hvordan du selv kan arbejde med det mentale, så kan du booke en gratis og uforpligtende samtale hos os i Mental Motion.
Mental Motion
Holte Midtpunkt 23. 3 sal
2840 Holte
kontakt@mentalmotion.dk
Tlf.: 61330467
© Copyright Mental Motion ApS · Danmark · CVR nr. 38752251