-
Kategorier
- Atleter (42)
- Forældre (17)
- Mød en MM atlet (31)
- Team (4)
- Træner (28)
-
Seneste indlæg
De fleste trænere oplever at stå i situationer, hvor udøverne handler fuldstædig modsatrettet af, hvad I har aftalt.
– Han havde spillet sit spil med mod og aggressivitet, men da han kommer foran bliver han lige pludselig helt passiv og tøvende i sine slag.
– Teamet præsterer så godt i medgang, men i det øjeblik de møder et godt hold, som står godt på banen, så falder de sammen og spiller som 11 individualistiser.
– Udøveren, hvor motivationen kan være på det højeste om tirsdagen, men når det bliver torsdag, så er der ingen motivation og kvaliteten i øvelserne er næsten ikke eksisterende.
Er du en træner, som har oplevet nogen lignende? Eller synes du det mentale kan være svært at arbejde med på banen, til turnering eller på teamniveau?
Så er du ikke den eneste.
I vores daglige arbejder møder vi mange trænere, som har svært ved at træne det mentale i den fysiske træning. De ved ofte ikke, hvad de skal gøre. De prøver med bløde ord, hårde ord, med straf, men lige lidt hjælper det. I denne blog har vi valgt at fokusere på, hvordan et team kan træne sig til at klare modgang.
Modgang på et team kan være rigtig svær at arbejde med. Det kan ende som en ond spiral, hvor udøverne begynder at:
– Pege fingre af hinanden, andre i gruppen eller trænere
– Brokke sig over forholdene i klubben
– Spille deres eget spil
– Snakke om eller flytte klub
– Danne små klikker
Det er helt naturlige reaktioner. De er frustrerede, irriterede og måske endda bange for fremtiden, hvilket kan gøre, at de føler sig magtesløse. De ved ikke, hvilket ben de skal stå på og derfor sender de deres svære følelser videre til andre eller andet.
For ikke at udvikle små klikker på teamet, så er det vigtigt, at du som træner åbner op for en dialog og skaber et forum, så tanker og fantasier om de andre kan blive belyst. Ved at lave et åbent forum kan nogen af spillerne komme af med den frustration, de har i kroppen, da de kan føle, at der bliver lyttet på dem og taget hånd om problemet.
Derudover giver en åben snak om problemet en trykhed i, at der også er andre, som har det på samme måde. Den enkelte udøver er ikke alene om at føle og tænke det han eller hun gør. En måde du kan tage dialogen op på, er ved at samle alle spillerne.
– Få dem til at reflektere individuelt i 2 min om deres mening er om teamet.
– Derefter kan de snakke 2 og 2 om sammen om emnet.
Teamet får emnet godt belyst og samtidige kan nogen af de spillere, som har svært at sige noget få tryghed i at have talt med en anden. Når du tænker, at der er blevet talt nok, så laver du et mindmap over de udfordringer, teamet står overfor. Ved at lave et mindmap over udfordringerne, bliver det italesat og bevidst for udøverne og dig, hvilke udfordringer teamet står overfor. Du får samlet teamet og lavet en fælles ramme om, hvilket problem eller udfordring I står overfor.
Gennem arbejdet med mindmappet finder du sikkert nogen fællestræk, hvor mange af udøvernes oplevelser går igen. For at samle teamet, skal du arbejde med værdier. Værdier er et redskab, der skal guide de individuelle i teamet til at handle på en bestemt måde på banen, til kamp, i omklædningsrummet og til stævner. Ved at have et fælles værdisæt ved spillerne, hvad der er acceptabelt at gøre og hvad der ikke er.
Når værdierne skal findes, kan I enten tage udgangspunkt i klubben eller foreningens allerede eksisterende værdier, som selvfølgelig skal italesættes og forstås af teamet: Alle skal være med på, hvad værdierne betyder for jeres team.
Hvis klubben ikke allerede har nogen aftalte værdier, skal I bruge tiden på at finde nogen for jeres team.
– Du finder 20 værdier, som viljestæk, samarbejde, modig, målrette, mv.
– Du printer værdierne og lægger dem ud på gulvet eller på bordet.
– Til sidst får du hver enkelt udøver til at skrive 3 værdier ned, som han eller hun synes er vigtige for teamet. Bed dem om at kunne argumentere for, hvorfor han eller hun har valgt præcis de værdier.
Når alle udøverne har fundet 3 værdier, sætter du dem op i grupper af 4. Hver gruppe finder 4 værdier, som de synes, er vigtige for deres team. Det kan være samarbejde, modig, ansvarlig og ambitiøs. Derefter får du udøverne til at samle alle værdier på en tavle eller på et whiteboard.
Når alle værdierne er samlet, skal udøverne i plenum finde 4 værdier, de mener, er vigtige for teamet. Giv dem plads til at komme med deres mening. Det skaber ejerskab og lyst til at bruge værdierne. Denne proces kan godt tage tid, men det er vigtigt, at alle bliver hørt og få sagt deres mening. Der bliver måske brug for, at du tager styring, så I får et afsluttet produkt til sidst.
De 4 værdier er fundet og hænger flot på tavlen. Nu har I fået lavet en ramme for, hvordan det er at være på jeres teamet. I har i fællesskab fået lavet en aftale om, at der er nogen bestemte retningslinjer på teamet, men hvordan ser værdierne ud praksis?
Nu skal du igennem samme proces, for at finde handlinger til værdierne.
Du får hver udøver til at finde 1-2 Vi-handlinger til hver værdi. Det betyder, hvordan andre og jer selv kan se, at I handler udfra jeres aftalte værdier. Hvis I har valgt ambitiøs som værdi, kunne en vi-handling være: Vi kommer altid forberedt til træning.
Til sidst samler du alle udøverne i plenum, hvor I i fællesskab finder jeres teams vi-handlinger. Denne proces tager tid, så brug den!
Er du interesseret i at blive en endnu dygtigere træner, og få det mentale arbejde ind under huden, så du selv kan anvende det i din træning?
Tjek vores træneruddannelse i mentaltræning:
Mental Motion
Holte Midtpunkt 23. 3 sal
2840 Holte
kontakt@mentalmotion.dk
Tlf.: 61330467
© Copyright Mental Motion ApS · Danmark · CVR nr. 38752251