Sportspsykologi handler om meget mere end bare den præstationspsykologiske del af sporten. Det handler også om psykologien i livet uden for sporten. Hvorfor? Fordi det, der sker uden for sporten, også vil påvirke dit liv i sporten. Man er ikke 2 personer: én der dyrker sport og én der laver alt mulig andet. Vi er én person. Når noget går os på, hvad enten det er i skolen, på jobbet, med kæresten eller vennerne, så vil det påvirke os. Også når vi træner, er til stævner eller konkurrencer.
Man kan ikke bare lade det ligge, som om problemet forsvinder, så snart man træder ind på træningsbanen. Det følger os, og er en del af os, lige meget hvor vi er. Når der sker noget uden for sporten, så vil det mange gange følge med ind i sporten og sætte spor.
Hvis du er interesseret i, hvordan du kan mentaltræne hos os, kan vi anbefale, at du læser mere om vores mentaltræningsforløb til sportsudøvere. Så kan du få et indblik i, hvordan vi arbejder med mentaltræning, og hvad du kan forvente, hvis du vælger at starte et samarbejde med os.
Det kan for eksempelvis komme til udtryk i træthed, ugidelighed eller manglende glæde for træningen. Det kan ses som pludselig nedgang i præstation eller manglende interesse for at dygtiggøre sig. Frustration, vrede på banen, øget nervøsitet eller tristhed efter træning kan også være tegn på, at noget ikke er optimalt. Ofte finder vi det her ‘noget’ uden for sportens verden.
Her er et eksempel fra min praksis: Benjamin er 16 år gammel og spiller badminton. Han fortæller, at han de sidste 2 måneder ikke har følt, at det kører optimalt til hverken træning eller i kamp.
Det er som om, jeg ikke rigtig gider. Som om jeg ikke er helt til stede.
Jeg spørger ham, hvor han tænker, han er henne inde i hovedet, nu når han ikke føler, han er til stede i træningen.
Det ved jeg ikke, det er det, der er problemet. Jeg ved bare, at jeg bliver rigtig frustreret, fordi jeg ikke kan få mit spil til at køre, og det gør mig ked af det. Jeg synes også, jeg føler mig presset til at skulle præstere, fordi jeg jo godt ved, jeg ikke bliver udtaget til holdkampene, hvis jeg ikke engang kan vise, hvad jeg kan til træning.
Benjamin var tydeligvis frustreret over denne udvikling, og viste også tydeligt, at han var rigtig ked af det.
Jeg spørger ind til Benjamins liv uden for sporten. Inden længe fortæller han, at han har haft problemer med kæresten gennem et længere stykke tid, og at han er bange for at miste hende.
AHA! Selvfølgelig kan Benjamin ikke koncentrere sig, hvis han bevidst og ubevidst går og er ked af det og bekymret. Han havde ikke selv tænkt, at det måske var sådan, det hang sammen, men efter en længere snak, kunne han godt se, at det gav god mening. Han var jo faktisk rigtig ked af det. Selvfølgelig kunne han ikke spille optimalt, når han havde det sådan.
Det lettede for Benjamin at se sammenhængen. Det hjalp ham at forstå, at der er en årsag til hans nedgang i præstation pt. Forståelsen for hvordan alt der foregår i vores liv, påvirker vores evne til at fokusere og dermed præstere, gav Benjamin ro.
Nej, der er ikke noget galt med dig. Du er ligesom alle os andre. Det er helt okay at have perioder, hvor tingene bare ikke lykkes. Det er disse perioder, der giver dig evnerne til at komme ovenpå igen. Når først du er igennem en udfordring, så har du de evner, du erhvervede dig her, til at hjælpe dig igennem den næste. Sådan fortsætter det.
Det sportspsykologiske aspekt af dette er således forståelsen for, at sportspsykologisk arbejde ikke kun består af mentale praktiske færdigheder til træning og konkurrence, men at det også består af forståelse for sammenhænge, håndtering af udfordringer uden for sporten og at kunne leve livet som sportsudøver på et helt generelt plan, med alt hvad det indebærer af udfordringer.
Er du nysgerrig på mentaltræning og på om et mentaltræningsforløb kan give mening for dig? Vi tilbyder alle sportsudøvere en gratis og uforpligtende samtale. Her taler vi om hvordan et evt. forløb kunne se ud for dig.
Mental Motion
Holte Midtpunkt 23. 3 sal
2840 Holte
kontakt@mentalmotion.dk
Tlf.: 61330467
© Copyright Mental Motion ApS · Danmark · CVR nr. 38752251