Kender du det, at du udskyder en svær beslutning for at undgå følelsen af ubehag?
Eller har du prøvet at retfærdiggøre over for dig selv, at det er bedre at vente med at hive fat i din træner, holdkammerat, ven eller veninde, for at tage en vigtig snak, blot fordi selve snakken ville være ubehagelig for dig?
Tro mig, det er der rigtig mange der kan nikke genkendende til.
Rent biologisk så gør vi mennesker, ligesom resten af dyreverdenen, alt hvad vi kan for at undgå smerte og ubehag. Hvad enten det er fysisk eller mentalt. Det gør vi fordi, det er det naturlige instinkt for os at flygte fra det der ikke er rart. Derfor vil du opleve at din hjerne altid vil forsøge at hale dig i retningen af at du skal stoppe, så snart det bliver ubehageligt…
“Du er træt nu, du må gerne stoppe”
“Av, jeg har syre i benene”
“Jeg kan ikke holde det ud, det er alt for hårdt”
På samme måde som vi er kodet til at undgå fysisk ubehag, er vi også kodet til at undgå enhver form for mentalt ubehag – Hvilket kan komme til udtryk på en lang række forskellige måder.
Sportspsykologi handler derfor om at træne sig selv til at kunne være i ubehaget, fordi intet pres kommer uden ubehag. Du vil opleve fysisk udmattethed, smerte i muskler og manglende energi. Du vil have tanker som forstyrrer dig, presser dig og som vil forsøge at få dig til at fokusere på det negative.
Ubehaget er altså en fast del af det at dyrke sport, at være dygtig til noget og når noget betyder rigtig meget.
Derfor tager sporspsykologi, hvis du spørger os i Mental Motion, udgangspunkt i at træne din evne til at håndtere ubehag, så du på trods af ubehaget stadig kan følge den plan du har lagt.
Vi har samlet 3 klassiske eksempler på situationer, hvor mange sportsudøvere forsøger at undgå ubehag – men i virkeligheden bare udskyder det…
Rosa har længe leget med tanken om at skifte klub. Men ligeså hurtigt som tanken dukker op, ligeså hurtigt slår hun den væk igen. Hun har forsøgt at fremlægge det for hendes far et par gange, men det blev bestemt ikke modtaget godt.
Barndomsklubben, hvor hun har spillet golf siden hun var helt lille, har været og er stadig der, hvor hun føler sig hjemme, hvor hun kender alle og hvor hun trives. Men det sidste års tid har hun følt at hun ikke udvikler sig. Hun kan mærke, at hun tager træningen mindre og mindre seriøst, da hun uden det store besvær præsterer langt bedre end de andre.
Selvom hun selv ønsker at søge nye veje og nye udfordringer har hun endnu ikke taget beslutningen om at skifte klub. For hvad vil hendes far sige? Og hvad med træneren og de andre fra klubben, som har sagt at hun som ”klubbens håb” ikke må svigte dem.
Tanker som; ”jeg bliver sikkert heller ikke udfordret mere i en anden klub” og ”jeg orker egentlig ikke at det tager dobbelt så lang tid at komme til træning” holder hende hen, og får hende til at undgå at tage en svær beslutning, som medfører følelsen af ubehag.
Annika har længe haft ondt i maven på vej til træning. Faktisk har det været svært for hende at finde mening med at tage hele den lange vej, først med bus og så med tog, for at tage til træning.
Hun får ikke længere spilletid i kampene, og føler ikke at hun til træning bliver set af træneren. Hendes forældre har forslået at hun skal tage en snak med træneren, men det nægter hun.
Annika har besluttet, at hun skal stoppe med at have ondt af sig selv, for hvis hun bare giver alt hvad hun har til træning, så skal det nok blive bedre med tiden. Tanken om hvor svært og ubehageligt det vil være at tage en snak med træneren holder hende fra at gøre det.
Anders har døjet med en skade igennem de sidste 3 år. Han har slemme, slemme rygsmerter hver gang han spiller håndbold, og værre er de faktisk når han kommer hjem derfra. Han viser det dog ikke til hverken hans træner eller holdkammerater, da han nægter at vise svaghedstegn.
Hans fysioterapeut har bedt ham om at holde en pause, men i frygt for at forbrænde chancen om at blive en af de bedste håndboldspillere i Danmark, holder han sig i gang og forsøger at fortrænge den fysiske smerte. Anders’ forældre har påpeget at han har mistet gnisten i øjnene og at han ikke virker glad. Han ved godt at der er noget om snakken, og kan selv mærke at rygsmerterne kun har taget til igennem årene.
Anders har overvejet at tage en pause fra sporten, men selv inden han har tænkt den første tanke om hvordan det ville være, har han droppet det igen. Han udskyder at tage en svær beslutning og føle ubehag i håb om at det ikke bliver nødvendigt, for tænk nu hvis han pludselig fik det bedre…
I alle 3 eksempler er det tydeligt, at det er frygten for at opleve mentalt ubehag der gør at vigtige beslutninger bliver udskudt. I forsøget på at undgå at stille sig selv i en ubehagelig situation, hvor man skal træffe en svær beslutning eller tage en svær snak, så fastholder man faktisk sig selv i et endnu større ubehag.
Vi kan som mennesker ikke undgå at opleve det at skulle stå ansigt til ansigt med beslutninger eller opgaver der frembringer følelsen af ubehag. Ubehaget er nemlig en naturlig del af det at være menneske, og vi må lære at forholde os til det og håndtere det mest optimalt.
Sportspsykologi kan hjælpe dig til at træne din evne til at håndtere de reaktioner der kommer når du er under pres.
Vi tilbyder alle atleter en gratis og uforpligtende samtale. Her taler vi om, hvordan et eventuelt forløb ville kunne se ud for dig. Vi taler om hvordan du arbejder med sportspsykologi hos os og du kan få svar på de spørgsmål du måtte have. Vi sikrer på den måde, at du får et godt indblik i, hvordan vi arbejder med sportspsykologi, og hvad du kan forvente, hvis du vælger at starte et samarbejde med os.
Book en uforpligtende samtale her
Mental Motion
Holte Midtpunkt 23. 3 sal
2840 Holte
kontakt@mentalmotion.dk
Tlf.: 61330467
© Copyright Mental Motion ApS · Danmark · CVR nr. 38752251