-
Kategorier
- Atleter (42)
- Forældre (17)
- Mød en MM atlet (31)
- Team (4)
- Træner (28)
-
Seneste indlæg
Den vigtigste og mest udfordrende færdighed for at opbygge stærke relationer til dine sportsudøvere, assistenter og andre involverede rundt om dig, er effektiv kommunikation. Den mangeårige træner for det Amerikanske Basketball landshold, Mike Krzyzewski, har et kendt citat:
”Effective teamwork begins and ends with communication”
At være træner i dag er udfordrende som aldrig før, blandt andet grundet det pres og de forventninger du møder fra både sportsudøvere, personale og omgivelser. Hvert individ kræver forskellige måder at blive mødt på kommunikativt, hvilket kræver, at du som træner kan håndtere personlig forskellighed og at du kan kommunikere effektivt.
Der findes et hav af bøger og artikler om kommunikation, men samler vi det meste af det, så kan vi fremhæve 5 komponenter, der muliggør effektiv kommunikation.
På træneruddannelsen sørger vi for, at du får mulighed for at afprøve din viden i praksis. Vi følger og guider dig, og giver feedback, når det bliver ekstra svært. Og vi er der også til at give en high five, når du lykkes med god kommunikation.
For at indgyde til effektiv kommunikation må du som træner vise din åbenhed og tilgængelighed. Når dine sportsudøvere kommer til dig, er det vigtigt at lytte med den største opmærksomhed, da dette sender et signal om, at udøveren er værdifuld og selvfølgelig fortjener din tid.
Afbryd aldrig, men vis du er tilstede med øjenkontakt og anvend refleksiv lytning når sportsudøveren f.eks. siger ”Jeg synes ikke, jeg spiller nok” ved eksempelvis at svare ”Så du vil gerne spille mere?”, på den måde åbner du op for, at de kan forklare yderligere, hvorfor de gerne vil spille mere. At de gerne vil spille mere, giver jo sig selv, men vigtigheden ligger i, at du skaber et rum, hvor de føler, at de bliver lyttet til og forstået.
Et spørgsmål til dig:
Lytter du for at forstå eller lytter du for at svare?
Der er nemlig ingen tvivl om, at du som træner besidder en masse viden og kompetencer, som gør, at du ofte vil kunne svare ganske hurtigt på de fleste spørgsmål. Spørgsmålet er så, hvad formålet er? For hvis dit formål er at skabe et rum, hvor udøveren føler sig tryg ved at komme til dig, stille spørgsmål, vise sårbarhed og være sig selv, så er det helt afgørende, at du lytter for at forstå.
Din måde at levere et budskab på er afgørende for, at sportsudøveren bliver engageret og motiveret. Forestil dig du skal levere et budskab, som sportsudøveren ikke vil høre: ”Du er på bænken i morgen” eller ”Jeg er ikke tilfreds med din generelle præstation til træning”. Her kan du bruge sandwich-metoden, som er en konstruktiv måde at levere et budskab på.
Start med 1) at komplimentere udøveren for det arbejde, de gør godt. 2) Giv dem den konstruktive feedback og det du ønsker, skal forbedres. 3) Slut af med at påpege vigtigheden af dette med et positivt fokus på deres udvikling.
Eksempel:
1) Martin, jeg synes du besidder nogle helt åbenlyse kvaliteter og derfor 2) bliver det også helt afgørende, at vi skruer op for din træningsindsats via et større fokus på at gøre alle øvelser med 100% power 3) fordi gør du det, så vil de kvaliteter, du besidder, stå meget tydeligere frem i kampene.
Der er forskel på individer og der kan også sagtens være sportsudøvere, som har mere brug et kærligt spark bagi. Ligesom der er forskel på, om du skal give et konkret taktisk råd og diktere noget midt i en kamp eller til træning.
Det er vigtigt at huske, at det handler om, hvor godt du kender dine sportsudøvere og hvorvidt du har gjort dig fortjent til deres respekt.
Respekt er et af de vigtigste virkemidler at besidde som træner og det er kun muligt at optjene igennem solidt, relationelt og etisk arbejde – ikke igennem titler eller position. Det er ikke raketvidenskab, men god kommunikation binder et hold sammen og respekt er fundamentet for et stærkt fællesskab.
Gode grundregler for at skabe respekt er:
1) Inddrage sportsudøvernes mening i træning og kamp
2) Inddrage sportsudøverne i teamregler og teamværdier
3) Integritet: har du først sagt A, må du også sige B. Hold altid dit løfte
4) Lyt altid til dine sportsudøvere.
Tillid afhænger altid af alle involverede, men som træner kan du gøre dit for at skabe og opretholde det. Du kan have fokus på:
1) Kommuniker altid respektfuldt med sportsudøverne og teamet.
2) Involver sportsudøverne og teamet i beslutninger og vis dem på den måde tillid.
3) Kig ikke sportsudøverne over skulderen hvis du har bedt dem om en opgave. Stol på dem og vis dem tilliden.
4) Skab et rum hvor det er tilladt at lave fejl og fortæl dem vigtigheden af modgang.
5) Practice what you preach: Hvis du kræver respekt og tillid af sportsudøverne, så skal dine omgivelser også se og mærke det.
At besidde evnen til at se på en udøvers situation ud fra deres synspunkt er en afgørende egenskab for at skabe et succesfuldt team. Kan du som træner vise empati og engagere dig i sportsudøverens liv, så er du godt på vej mod en stærk tillid og respekt.
Som træner kan du gå de ekstra skridt ved konstant at søge efter steder, hvor du kan være mere tilgængelig hos sportsudøverne. Dette er samtidig muligheden for at kultivere og demonstrere dit engagement og entusiasme, igennem spørgsmål og interesse for sportsudøveren både på og uden for banen.
Effektiv og god kommunikation er nøglen til at blive mere effektiv som træner. At skabe tillid og respekt på et hold og blandt sportsudøvere er ikke nemt. Det kræver, at du som træner er kulturbærer og herigennem dygtig kommunikativt. Det første skridt er at spørge dig selv:
”Er jeg tydelig og klar i min daglige kommunikation og lever jeg selv op til de forventninger, jeg har til mit hold?”.
Er du interesseret i at blive en endnu dygtigere træner, og få det mentale arbejde ind under huden, så du selv kan anvende det i din træning?
Så kig nærmere på vores uddannelse, hvor du får konkret viden til, hvordan du kan bruge mentaltræning som en helt naturlig del af din daglige træning. Øvelser, sparring og supervision er blot nogle af de elementer, vi tager i brug for at dygtiggøre dig i din trænergerning.
Mental Motion
Holte Midtpunkt 23. 3 sal
2840 Holte
kontakt@mentalmotion.dk
Tlf.: 61330467
© Copyright Mental Motion ApS · Danmark · CVR nr. 38752251