-
Kategorier
- Atleter (42)
- Forældre (17)
- Mød en MM atlet (31)
- Team (4)
- Træner (28)
-
Seneste indlæg
”Medierne presser unge spillere for hårdt”
”Danskerne kan ikke klare presset”
”Hun bukkede under for presset og tabte kampen”
Ordet pres har flere betydninger. Men hvor det i sportens verden er interessant at se på, hvordan følelsen af pres påvirker udøvere.
Når man skal præstere under pres kan det både opleves som en fysisk ting og en psykisk ting.
Fysisk kan presset føles som en trykken eller spænding i kroppen, der medfører utilpashed eller ubehag.
Psykisk kan presset svække den position man er i eller skabe en svær situation, hvilket stiller højere krav til ens kapacitet og kompetencer og højner forventningerne til den forestående præstation.
Måske har du prøvet at presset spændte ben for dig og den gode præstation?
Hvis ja, giver det i hvert fald god mening. For det kræver øvelse at blive god til både at håndtere det fysiske og det psykiske pres man kan opleve under en præstation.
Spørgsmålet er så bare…
Det kan være vidt forskelligt, hvorfor man oplever pres under en præstation. Men pres hænger stort set altid sammen med forventninger.
Nogle skaber selv presset ved at have høje forventninger til, hvordan de klarer træningen eller kampen.
Andre oplever at deres forældre stiller store krav til, hvordan de præsterer og derfor oplever de presset når det gælder.
I et tredje tilfælde kan det være noget udefrakommende der ligger pres på, som for eksempel medierne, fans, trænere eller sponsorer og deres dom efter en præstation.
Uanset hvad der presser dig og hvem der forventer noget af dig, når du skal præstere, så er det vigtigt, at lære, hvordan man kan arbejde med presset og forventningerne, så de ikke får lov at fylde og spænde ben når det gælder…
Når du føler et stort pres, så medfører det oftest manglende motivation, nedsat koncentrationsevne og i sidste ende dårlige præstationer.
Det behøver ikke være sådan – Læs med videre, og se hvordan du kan lære at håndtere forventningspresset, så det ikke fylder så meget for dig…
Det allerførste du skal finde ud af er – Hvad er vigtigt for dig? Hvem vil du gerne være som sportsudøver og som menneske? Hvilke værdier vil du gerne stå for?
Du tænker måske; hvorfor er det vigtigt?
Det er vigtigt fordi, at når du får styr på dine værdier og hvad du gerne vil stå for, så skal du begynde at handle ud fra dem – altså hvis du beslutter dig for at vil være modig, så skal du øve dig i at tage chancer og ikke altid spille dit sikre spil.
På den måde sikrer du dig, at du agerer og handler som den du gerne vil være.
For at du kan lære at håndtere presset, skal du turde lære dig selv at genkende i de situationer, hvor det er allersværest. Når du undersøger hvad der sker med dig selv under pres, og bliver bevidst om hvilke tanker og følelser der stikker af med dig, hvordan din krop reagerer og hvilket valg du tager, så skaber du forudsætningen for at handle anderledes. Med tiden vil du blive i stand til at tage styringen og slukke for automatpiloten.
For at du kan være sikker på at kunne tage kontrollen i en presset situation skal du have en plan. Den plan kalder vi for en gameplan. Det er en strategi som skal hjælpe dig til at handle ud fra det du gerne vil.
En gameplan kan være for en badmintonspiller, at slå ketcheren mod hælen og tænke ”op på tæerne”. For en fodboldspiller kan det være at slå sig på låret, der på shortsene hvor nummeret sidder og tænke ”kommuniker med mit hold” eller for en dressurrytter kan det være at rette sig op i sadlen og tænke ”holdning”.
Det gælder bare om at komme i gang – lav en gameplan og få prøvet den af i praksis. Det kan være den ikke giver mening og den skal justeres, eller at det tager et par gange før du får den til at virke.
Det er vigtigt at du øver dig både til træning og til kamp, også selvom der naturligt er mindre pres på til træning. For det kræver meget øvelse, at få din strategi til at lykkedes, særligt i de situationer du er under stort pres.
Vi tilbyder alle en gratis og uforpligtende samtale. Her taler vi om hvordan et evt. forløb kunne se ud for dig. Vi taler om hvordan du mentaltræner hos os og du kan stille alle de spørgsmål du må have. På den måde kan vi sikre, at du får et godt indblik i, hvordan vi arbejder med mentaltræning, og hvad du kan forvente, hvis du vælger at starte et samarbejde med os.
Mental Motion
Holte Midtpunkt 23. 3 sal
2840 Holte
kontakt@mentalmotion.dk
Tlf.: 61330467
© Copyright Mental Motion ApS · Danmark · CVR nr. 38752251