-
Kategorier
- Atleter (42)
- Forældre (17)
- Mød en MM atlet (31)
- Team (4)
- Træner (28)
-
Seneste indlæg
Vi ved, at du som træner ofte står over for en række svære situationer, udfordringer og valg. Jobbet som træner kræver nemlig, at du både tænker lang- og kortsigtet, er udviklings- og resultatorienteret og har fokus på både den individuelle sportsudøver og holdet på en og samme tid.
Det er mange ting på en gang!
Blandt mange forskellige svære situationer, kan du måske genkende denne?
En udøver svinger virkelig i kvalitet til træning – én træning er han den bedste, en anden den dårligste.
Du oplever måske at udøveren ikke præsterer i nærheden af, hvad han kan. Udøveren er ufokuseret og du føler, du har prøvet at tage en snak med ham om, hvor vigtigt det er at være fokuseret og koncentreret til træning – men uden held?
Eller denne…
Holdet har svært ved at modtage beskeder. Det er et særlig stort problem ved taktisk gennemgang inden en kamp eller under den efterfølgende evaluering.
Du har prøvet, så godt du kan, at hjælpe holdet med at holde fokus i de fælles snakke, men det bliver mest af alt en løftet pegefinger, som du ikke føler virker – tværtimod.
Det er vores tanker, der forfører os, når vores fokus ikke er der, hvor vi gerne vil have det. Sandheden er, at vi kan lære at kontrollere vores fokus. Det kræver dog, at vi er i stand til at registrere, hvad vores fokus er rettet imod og blive bevidst om, hvad det kræver at ændre det.
Med det rigtige fokus, vil udøveren, der svinger i kvalitet fra træning til træning, opleve at få et langt mere stabilt niveau.
Med det helt rigtige fokus, vil holdet, der har svært ved at samle sig om fælles beskeder, blive i stand til at holde fokus på opgaven.
Men førend det kan lade sig gøre, skal atleterne lære, hvordan man bliver i stand til kontrollere sit fokus.
For at kunne præstere sit allerbedste, skal man have fokus på opgaven – hvad end den så er at spille tennis, løbe orienteringsløb eller svømme crawl. Det er ikke altid verdens nemmeste opgave, da der er meget som kan forstyrre og stjæle ens fokus.
Træner man sportsudøveres fokus i praksis, får de en forståelse for, at det er helt normalt at blive forstyrret og have svært ved at holde fokus på opgaven. Men vigtigst af alt finder de ud af, at de selv har kontrol over og ansvar for, hvor deres fokus er. Det er derfor altafgørende, at de lærer at lægge en strategi for, hvordan de hurtigst muligt vender tilbage til opgaven, når de bliver forstyrret.
Her kommer en praktisk gennemgang af, hvordan træningen så ud, da vi trænede fokus på fodboldbanen.
1. Spørgsmålsrunden
Til en start fik spillerne stillet følgende tre spørgsmål i plenum:
– Hvad er fokus?
– Hvorfor er det vigtigt at holde fokus?
– Hvilke ting kan forstyrre jeres fokus?
Herefter blev holdet introduceret til Lyskurven (se billede). Den er et registreringsværktøj, der beskriver tre typer fokus: rødt, gult og grønt. Vi tog en snak om de tre typer af fokus og om hvad det betyder at have et grønt fokus, et gult fokus og et rødt fokus.
Herefter var vi med fokus-redskabet i ærmet klar til at starte træningen, så spillerne på den måde trænede fodbold, som de plejer, men med en mentaltræningsopgave oven i hatten.
2. Hjerneøvelsen
Hver spiller skrev tre ting ned på et stykke papir, som ofte forstyrrerede deres fokus. Det kunne være tanker, stemmer, tilråb, personer eller andet, der fik spilleren ud af fokus?
Her et par eksempler:
– Tanker om skole eller lektier
– Tanker om næste dag
– Tilråb på og udenfor banen
– En sang man har på hjernen
– Tanker om fejl
– Tanker om pres
– Når ens holdkammerater ikke ser mig
Herefter fandt spillerne sammen to og to og byttede papir. Spillerne var nu på skift ”spiller” og ”forstyrrende hjerne”.
Den som var ”spiller” skulle drible rundt med en bold og tælle antal berøringer imens ”den forstyrrende hjerne” hele tiden skulle gøre alt for at forstyrre spilleren, ved at sige de forstyrrende tanker som stod på papiret højt. Hver gang spilleren blev forstyrret af hjernen, var opgaven hurtigst muligt at vende tilbage til opgaven, som var at tælle antal berøringer.
”Det var interessant at opleve, at spillerne i starten havde svært ved at tage det seriøst. De kom til at fjolle, pjatte og grine – og dermed lytte til “den forstyrrende hjerne”. Men efter et spilstop og en snak om, hvem der bestemmer hvor fokus er, hvem der har kontrol over fokus og hvem der har ansvar for at have “det grønne fokus”, så kunne man se, hvor umage de gjorde sig med at tælle deres berøringer og løse opgaven. Når de kom til at lytte til hjernen, vendte de hurtigt tilbage til opgaven” (Udtalelse fra træner i samarbejde med MM)
3. Spiløvelse
Spillerne skulle nu spille på to mål. På forhånd skulle de vælge en ting, som de ville gøre for at hive sig selv ud af ”det gule fokus” eller ”det røde fokus”, når de blev forstyrret på banen. På den måde havde de lagt en strategi (gameplan) for, hvordan de hurtigst muligt kom tilbage i ”det grønne fokus” og derved tilbage til spillet.
Her et par eksempler:
– Tag en dyb vejrtrækning
– Fokus på bolden
– Ret dig op
– Kig på græsset
– Slå en gang på klublogo på trøjen
– Klap 3x og sig ”kom så”
”Det var tydeligt, at holdet nu havde fået en fornemmelse af, at de selv havde kontrol over deres fokus. Man så tydeligt, hvordan spillerne blev forstyrret i kampen, da de f.eks. viste det ved rullende øjne, spark ud i luften, viftende arme eller tilråb såsom “seriøst”, “ej, hvad sker der” eller “det er ikke fair” – men det varede meget kortere tid, end hvad jeg normalt oplever. Det var spændende at kunne følge med i, hvordan de hver især lavede deres gameplan og på den måde, hurtigt vendte tilbage til spillet” (Udtalelse fra træner i samarbejde med MM)
Selvom ovennævnte tog udgangspunkt i et samarbejde med en fodboldtræner, så kan det bruges af alle trænere, i alle sportsgrene og til alle aldersgrupper.
Er du interesseret i at blive en endnu dygtigere træner og få det mentale arbejde ind under huden, så læs mere om vores træneruddannelse i mentaltræning her:
Mental Motion
Holte Midtpunkt 23. 3 sal
2840 Holte
kontakt@mentalmotion.dk
Tlf.: 61330467
© Copyright Mental Motion ApS · Danmark · CVR nr. 38752251