Du kender det: du er lige vendt tilbage efter en længere pause fra sporten. Måske har du været skadet. Måske på ferie. Og måske havde du bare behov for et break. Uanset hvad vil der inden for en overskuelig fremtid igen stå ‘kamp’ – ‘stævne’ – ‘turnering’ i din kalender.
Måske har du glædet dig. Virkelig savnet din sport, dine venner, din træner, hallen, duften og fornemmelsen, når man træner hårdt sammen med andre. Konkurrencen, adrenalinet, nervøsiteten, presset. Det hårde arbejde, der lønner sig.
Eller måske har du ikke savnet det så meget, som du troede? Måske er du i tvivl om, hvorvidt du vil fortsætte, som det var før pausen? Måske har du fået øjnene op for, at du hellere vil bruge din tid på noget andet? Måske ved du bare virkelig ikke, hvad der er det rette for dig lige nu.
Hvad enten du hører til den ene eller den anden gruppe, eller måske har et ben i hver lejr, så er det alt sammen helt normalt og helt okay.
Når vi mennesker gennemgår et skifte fra en situation til en anden, kræver det, at vi kan tilpasse os den nye virkelighed.
Fuldstændig ligesom hvis man skifter klub, skole, træner eller hvis dine forældre er blevet skilt. Det er nogle store skift i livet.
Coronakrisen var og er også et stort skifte i dit liv. Fra den ene dag til den anden blev alt det du fylder din dag ud med, taget fra dig. Pludselig ændrede din hverdag sig på alle planer. Du blev afskåret fra din skole, din træning, dine venner, dine holdkammerater. Og du blev sat i en situation hvor tid med familien og tid alene, pludselig fyldte dagene ud.
Rigtig mange af sportsudøverne i Mental Motion oplevede denne tid som virkelig svær. Den første måned gik det meget godt, der var lidt feriestemning over det. Men så nåede vi hen til uge 6,7 og 8 i lock down og de første tegn på frustration og negative tanker meldte deres ankomst. Da vi nåede uge 12, var det faktisk kritisk for rigtig mange.
“Jeg har ikke motivation for at træne”
“Jeg keder mig”
“Jeg savner mine venner”
“Jeg ved ikke, om jeg har lyst til at dyrke min sport på den her måde mere”
“Men hvad skal jeg så, hvis jeg ikke vil dyrke sport?”
“Hvad vil mine holdkammerater, min træner og mine forældre sige?”
Mange tanker og følelser begyndte at trænge sig på.
Og sådan vil det altid være når vi gennemgår et skifte. Det hele bliver lige vendt på hovedet en gang, før det kan lande igen. Nogen gange lander det på præcis samme plads, som før vi kastede det op i luften, og andre gange lander det på nye pladser.
1. Du bliver måske skuffet
Måske er noget indeni dig forandret efter din pause fra sporten. Det vil være helt normalt, at du har lært noget nyt om dig selv, måske er du blevet klogere på, hvad du vil og ikke vil, og har oplevet at få et nyt perspektiv på din træning og hvad du bruger din tid på. Du har formentlig også glædet dig rigtig meget til at skulle i gang igen og til at tingene bliver som de ‘plejer’.
Men vær meget opmærksom på dine forventninger. Forsøg at tag én træningsdag af gangen. Mærk efter hvordan du reagerer. Hvad synes du er sjovt og hvad syntes du er knap så sjovt? Det kan sagtens have ændret sig i den tid du har været væk fra sporten. Brug den første tid her på at være ekstra opmærksom på dig selv, dine egne reaktioner.
Dernæst sæt dig for hvad du selv kan gøre, for at din træning bliver så god, som den kan være for dig. Hvad kan du selv tage ansvar for? Hvilke fokuspunkter skal du arbejde med?
2. Du bliver helt sikkert træt
Selvfølgelig bliver du fysisk træt, det siger sig selv. Du presser dig selv på en helt anden måde, når du træner sammen med andre, end når du træner for dig selv. Så din krop har brug for ekstra ro. Husk dine daglige mentale pauser. Din restitution. Din søvn. Din kost. Og alt det der.
Men vær også opmærksom på den mentale træthed, du med garanti vil opleve. I lang tid har din hjerne fået meget mere daglig ro, end den gør, når du går i skole og til træning på fuld drøn. Du har derfor vænnet dig til at have dage med ro. Når du så pludselig starter skole, eksamener og træning med andre igen, så vil du opleve at blive overloadet i din hjerne for en stund. Den skal nemlig lige adaptere til den nye hverdag.
Sørg derfor for at skabe daglige rutiner med mentale breaks. Stunder hvor du ikke er på din telefon, ser fjernsyn eller andet skærm. Pauser hvor du bare sidder, lytter, måske har fokus på dit åndedræt. Gerne 5-10 min. af gangen. Og gerne flere gange dagligt.
Vær lidt mere large med dig selv. Måske vil du opleve flere humørsvingninger, modløshed, manglende motivation. Det er helt normalt.
3. Gå hånd i hånd med din tålmodighed
Gør din tålmodighed til din bedste ven. Sammen skal I to finde en vej tilbage til sporten og konkurrencen, hvor I passer på hinanden. Hvis I to ikke kan forblive venner, så vil ‘Tålmodighed’ begynde at spænde ben for dig. Det vil højst sandsynlig betyde, at du begynder at ignorere din krops signaler og derfor træner mere, end din krop kan holde til, og så ender du måske med en overbelastningsskade.
Din tålmodighed vil kærligt hviske dig i øret dagligt “Det tager tid, det skal nok komme, én dag af gangen, pas på dig selv, du vender tilbage til samme niveau og også stærkere, hvis du bare tager dig god tid..”
Sidste råd herfra: Lyt til din tålmodighed. Den vil dig det bedste.
Hvis du er nysgerrig på mentaltræning for sportsudøveren, og hvordan vi arbejder med dette i Mental Motion, kan du følge knappen herunder og læse mere herom.
Mental Motion
Holte Midtpunkt 23. 3 sal
2840 Holte
kontakt@mentalmotion.dk
Tlf.: 61330467
© Copyright Mental Motion ApS · Danmark · CVR nr. 38752251