-
Kategorier
- Atleter (42)
- Forældre (17)
- Mød en MM atlet (31)
- Team (4)
- Træner (28)
-
Seneste indlæg
Du har erfaring og har måske været i gamet i mange år. Du bruger meget tid på at lære dine udøvere en masse tekniske og taktiske færdigheder, men når de er på banen, så præsterer de ikke altid, som du forventer. Det scenarie kender de fleste trænere.
Der er selvfølgelig mange måder at agere på som træner, og det er forskelligt fra sportsgren til sportsgren og fra situation til situation, hvad der er optimalt at gøre, når dine udøvere ikke præsterer deres maksimale. Alligevel kan vi se 3 afgørende trin, som vi mener, ’den gode træner’ følger.
Du skal være i stand til at sætte en bæredygtig kultur. Det, du gør, gør udøverne også.
Som træner på holdet er det dig, der sætter dagsordenen. Du har autoriteten til at fortælle, hvad der er rigtigt og forkert. Den vej igennem bliver en stor del af kulturen i klubben og på holdet skabt. Når du fremhæver en bestemt handling, som en af udøverne gør, så viser du samtidig, hvad du anerkender og derfor hvad der er vigtigt i teamet.
Et eksempel kunne være, at nogle af udøverne har en god disciplin. De er altid forberedte og klar til tiden. Hvis du fremhæver dette på teamet, imens alle hører det, så vil de andre forstå, at det er en vigtig egenskab i den kultur, du ønsker at skabe. Her er det selvfølgelig også væsentligt, at du selv går forrest – kommer til tiden og viser disciplin.
Vi anbefaler, at du som holdets træner, og dermed kulturelle leder, forventningsafstemmer med dine sportsudøvere. I skal sammen lægge en plan for, hvilken kultur der skal herske, hvilke værdier I ønsker at bygge samarbejdet op om, og hvordan disse værdier ser ud i helt konkrete handlinger.
På denne måde kan du nemt og simpelt holde udøverne op på jeres værdisæt, du kan selv gå forrest og vigtigst af alt, så taler I alle sammen det samme sprog efter denne proces, og har derfor et fundament at tackle udfordringer ud fra.
Sådan her kan du gribe en værdiproces an:
Start med at spørge dig selv: – Hvilke mentale færdigheder og karaktertræk er vigtige at udvikle i teamet?
Først skal I finde mentale færdigheder og karaktertræk, som er vigtige at udvikle i jeres team. Det kunne f.eks. være dedikation.
Når I har fundet de færdigheder, som I synes, er vigtige, skal I finde ud af, hvordan I hver især skal handle for at vise f.eks. dedikation. Tag jer god tid til denne proces.
Den gode træner: sørg for at gøre det muligt at træne færdighederne
Som træner har du ansvaret for, at udøverne har de bedste muligheder for at udvikle sig. Hvis det er dedikation, som er i fokus, skal de have muligheden for at øve færdigheden. Og hvis en ’værdi-handling’ er at træne på egen hånd, er det væsentligt at gøre sig det klart, om udøverne har mulighed for at bruge træningslokalerne uden for den normale åbningstid?
Hvor er din opmærksomhed?
Når I har fundet og fremhævet de konkrete færdigheder og handlinger, som udøverne skal øve, samt sørget for at faciliteterne er til rådighed, er din opmærksomhed afgørende.
Hvad lægger du mærke til? Og hvad fremhæver du i teamet?
Det du gør og fremhæver, vil påvirke kulturen i teamet og derved have en effekt på, hvad sportsudøverne gør. Derfor skal du som træner overveje, hvad du fremhæver. Starter du f.eks. træningen med at rose de udøvere, som blev ved med at arbejde hårdt, selv om oddsene var imod jer? Eller fremhæver du de udøvere, som bruger en halv time efter træningen til selvtræning?
Til sidst er det vigtigt, hvordan du fremhæver og kommunikerer de valgte færdigheder og karaktertræk. Kommunikationen er afgørende for, hvordan sportsudøverne forstår budskabet.
Har du brug for sparring til arbejdet med dit team og rollen som træner? Så book en trænersparring med fokus på lige netop det du ønsker at optimere i din trænergerning.
Hvordan kommunikerer du med dine sportsudøvere?
Som kulturel leder er din adfærd afgørende. Den måde du kommunikerer til teamet på, påvirker den måde, udøverne agerer på. Alle udøverne er forskellige og derfor bliver de også motiveret forskelligt.
Hvem er dine sportsudøvere?
Har du nogensinde spurgt dine udøvere, hvordan de gerne vil have feedback? Hvad der virker bedst for den enkelte? En af de letteste måder at arbejde og forstå dine udøvere på, er at snakke med dem. Hvad kunne de godt tænke sig? Det kan være i pausen til et stævne, hvor den ene udøver har brug for simple løsningsforslag og den anden skal have en opsang.
Derfor skal du som træner være opmærksom på, at alle i dit team er forskellige.
Hvad har indflydelse på din sportsudøvers præstation?
Det er afgørende at se udøveren som et helt menneske. Hvis du kigger på nedenstående figur udviklet af forsker i talentudvikling Kristoffer Henriksen, kan du se en oversigt over forskellige områder, som har indflydelse på sportsudøverens liv.
Figur 1 viser de områder, som kan påvirke udøverens dagligdag og derfor den sportslige præstation.
Hvert område kan på forskellige tidspunkter fylde mere eller mindre, og derfor er det vigtigt at være opmærksom på, at det kan påvirke udøverens præstation.
Som træner kan du bedst hjælpe dine sportsudøvere ved at spørge dem, hvad der påvirker dem for tiden. Skabe et indblik i den enkelte. Hvad oplever de? Hvad kæmper de med? Der kan være tale om en udøver, som har mange lektier for i en periode. Sammen kan I lægge en plan for at håndtere det pres fra begge sider (sport + skole), som udøveren oplever.
Derfor er vores råd, at du skal snakke med dine sportsudøvere, forstå dem og derigennem hjælpe dem bedst muligt i forhold til, hvad der passer til dem.
Er du interesseret i at blive en endnu dygtigere træner, og få det mentale arbejde ind under huden, så du selv kan anvende det i din træning?
Så kig lige lidt nærmere på vores træneruddannelse, hvor du får konkret viden til, hvordan du kan bruge mentaltræning som en helt naturlig del af din daglige træning. Øvelser, sparring og supervision er blot nogle af de elementer, vi tager i brug for at dygtiggøre dig i din trænergerning.
Mental Motion
Holte Midtpunkt 23. 3 sal
2840 Holte
kontakt@mentalmotion.dk
Tlf.: 61330467
© Copyright Mental Motion ApS · Danmark · CVR nr. 38752251