
-
Kategorier
- Atleter (58)
- Forældre (31)
- Mød en MM atlet (31)
- Team (6)
- Træner (31)
-
Seneste indlæg
Træneren, assistenten, fysioterapeuten mv. har hver deres rolle. De ser atleterne gennem et bestemt sæt af briller. Trænerne kan have særligt fokus på udviklingen og taktikken, hvor assistenttræner har mere øje for, hvem der ikke trives for tiden. Efter længere tid falder trænerne oftest ind i faste rutiner og metoder, som påvirker den måde, den enkelte træner sit team og oplever sine atleter på.
Det er både rigtigt godt at være en rutineret træner, som kender sit team, da der er tid til at opbygge gode relationer til atleterne og mulighed for at jonglere med mange forskellige øvelser og niveauer.
Modsat kan det også være svært at komme ud af de faste rutiner og vaner. Det kan være svært at arbejde med nye emner eller få ændret på de gamle rutiner.
Har du spurgt dem, hvordan de har det? Eller gerne vil imødekommes? Det kan være, de gerne vil ændre på deres rolle, men har brug for hjælp?
Hvis du er fastlåst i den daglige praksis, kan det være svært at komme ud af vanerne. Det kan være svært at ændre, tilføje eller fjerne elementer, da det til tider kræver hårdt arbejde og opmærksomhed på det, du normalt ikke ser.
Din tilgang til trænerrollen er meget afgørende for, hvordan atleterne oplever dig, da din kommunikation giver klare signaler om, hvad der er rigtigt og forkert. Det er dig, der bestemmer, hvad der er i fokus og derfor har dine overvejelser en stor påvirkning på atleternes udvikling.
Ved at arbejde med en sportspsykologisk konsulent bringes en person ind med nye briller og erfaringer, som ikke kender atleterne, deres positioner, relationerne imellem dem eller deres roller. Dette skaber muligheder for at sætte tanker igang hos teamet, træneren og den enkelte atlet.
Dette kom f.eks. til udtryk efter en øvelse om roller, hvor en af spillerne udtalte:
“Vi mangler nogen på holdet, som går forrest, når vi er under pres. Jeg vil arbejde på at være en ledende rolle, som går forrest og hjælper de andre, arbejder hårdere og giver positive tilråb til mine medspillere.” Citat Fodboldspiller
Når en træner vælger at inddrage en sportspsykologisk konsulent i sin praksis, er hvert team forskelligt. Det er derfor vigtigt, at der er et tæt samarbejde mellem parterne, da forløbet bygger på dialog, sparring og evaluering, samt øvelser i praksis. Et forløb kunne indeholde følgende emner:
– Atleternes evne til at fokusere og refokusere
– Teamets præstation under pres
– Evaluering og målsætninger
– Roller på teamet
– Kommunikation
Hvilke færdigheder har dine spillere fået ud af et teamudviklingsforløb?
“En forståelse for det mentale aspekt af fodbold, og hvor vigtigt det er at være klar over sin egen tilstand, hvad der får en til at over og-under præstere.” Citat Fodboldtræner
En måde at arbejde med mental styrke er at uddanne atleterne. Den enkelte skal først og fremmest forstå, at tanker og følelser bare er tanker og følelser – de er ikke altid virkeligheden.
Derefter skal de lære at registrere tanker og følelser i svære situationer og acceptere, at de er der. Hvis der bare bliver lagt låg på følelserne og tankerne bliver skubbet væk, kommer de frem, når atleten mindst venter det – og her er det rigtig svært at arbejde med dem!
En øvelse kunne derfor være, at sætte pres på spillerne ved at få de forskellige atleter til at konkurrere internt eller sætte 2 unfair hold.
Inden træningen går i gang er ideen, at alterne skal registrere tanker og følelser. Nogle af de tanker, som kunne opstå kunne f.eks. være: Det er fandme unfair hold eller Fuck det – det her gider jeg ikke.
Derudover er det vigtigt løbende at stoppe op under træningen og få atleterne til at registrere ‘tanker og følelser’.
Træner: Hvad tænker og føler I?
Når atleterne har lært at registrere deres tanker og følelser, skal de øve sig på at acceptere dem. Ved at acceptere følelserne og tankerne kan atleten slippe for kampen med de svære følelser og tanker. Derved er det lettere at fokusere på det, der er vigtigt, som at kæmpe hårdt, selvom det er uretfærdigt.
Ved at indgå et samarbejde med en sportspsykologisk konsulent får træneren konkrete redskaber, som skal øves i den daglige praksis, så atleterne kan udvikle deres mentale færdigheder.
Hvad gav det dig som træner?
“Et indblik i hvordan du kan arbejde med den mentale del af fodbolden og ligeledes nogle tanker og overvejelser som man ikke har gjort sig før.” Citat Fodboldtræner
Når træneren og den sportspsykologiske konsulent har indgået et samarbejde, aftalt indhold og påbegyndt den praktiske træning, er udviklingen først lige begyndt. Det mentale arbejde er vedvarende arbejde, der foregår til og mellem hver gang, den sportspsykologiske konsulent har afholdt en træning. Derudover skal der fremadrettet trænes med de redskaber, den enkelte træner har fået til rådighed.
Det er ligesom med en badminton-, volley-, fodbold- eller håndboldspiller, som konstant skal øve deres clear, aflevering eller baggerslag, da det skal holdes ved lige, samt konstant udvikles.
“Det er en vigtig del af den hele fodboldspiller, hvori den ofte er tildelt en ikke så vigtig rolle i den normale træning. Det betyder i praksis, at man er nødt til at arbejde med det mentale aspekt for at give spillerne nogle værktøjer til at opnå indsigt i deres egne præstationer og have muligheden for at justere på elementer, som måske er forstyrrende eller hæmmende i en grad.” Citat Fodboldtræner
Er du interesseret i at blive en endnu dygtigere træner, og få det mentale arbejde ind under huden, så du selv kan anvende det i din træning?
Så kig lige lidt nærmere på vores træneruddannelse i mentaltræning.
© Copyright Mental Motion ApS · Danmark · CVR nr. 38752251